Mistä tietää onko kynsisientä?

Kynsisieni on sienitulehdus, joka voi tarttua yleisissä tiloissa esimerkiksi uimahalleissa.

Kynsisienen merkkeinä on huomattavissa kynnen kellertävyytenä ja paksuuntumisena sekä voimakkaan hajuisena. Kynsisieni voi näyttäytyä myös valkoisena, rusehtavana tai hyvin tummanvärisenä. Kynsi saattaa paksuuntua, kasvaa kuhmuraisena ja hauraampana kuin aikaisemmin.

Vain lääkäri voi tehdä varman diagnoosin kynsisienestä. Varmistuksena voi käydä otattumassa mikroskooppinäytteen ja sieniviljelyn. Näytettä varten kynnen pitää olla kasvanut niin, että siitä on mahdollista leikata palanen. Eli jalkaterapeutin juuri ohentamien kynsien kanssa ei voi heti lähteä lääkäriin ottamaan näytettä.

Miksi sieni tulee?

Ihorikot ja hetkittäinen immuunipuollustuksen heikkeneminen vaikuttavat kynsisienen tarttumiseen. Sairaalle ihmiselle sieni tulee helpommin kuin perusterveelle.

Kynsisieniä on erilaisia ja näihin hoitona on sekä ulkoisia että sisäisiä lääkkeitä. Sisäiset lääkkeet ovat reseptillä hankittavia. Ulkoisia sienilääkkeitä on mm. apteekeista hankittavia, kuten pihkalakka, nalox ja meiltä saatavilla olevaa Formula IV:sta (kynsisienen defisiointiin tarkoitettuna).

Kannattaa kiinittää huomiota minkälainen oma kynnen pinta ja iho ovat. Jos iho ja kynsi ovat kuivia (kynsi lohkeaa helposti, kynsinauhat kuivat, iho hilseilevä) voi pihkalakkaa parempi vaihtoehto olla vaikka otsonoitu oliiviöljy joka on luontaistuotekaupoista saatava tuote. Se kosteuttaa ja hoitaa, jolloin se ei kuivata kynsien vieressä olevaa ihoa, aiheuta ihorikkoja tai edistä kynnen lohkeilua. Jos jalka on helposti hikoileva, kynsivallin tulehduksia on paljon ja kynsi ei tunnu erityisen kuivalta voi hoitoon sopia pihkalakka, joka kuivattaa kynttä. Se ei haudo viereisiä kynsivalleja koska se ei ole öljymäistä ja kosteaa kuten otsonoitu oliiviöljy.

Apteekissa saatavia vaihtoehtoja on tänä päivänä hyvin paljon, ja teho vaihtelee riippuen mikä sienilaji on kyseessä ja kuinka hyvin muu ulkoisen lääkehoidon kanssa suoritettava hoito tehdään. Tämä tarkoittaa mm. hyvän jalkahygienian ylläpitoa. Päivittäinen pesu, huolellinen kuivaus ja rasvaus jotta iho pysyy ehjänä ja terveenä, samoin kynnet. Ehjä iho on hyvä suojakeino infektioita ja mm. sieniä vastaan.

Miten itse voi hoitaa?

Ulkoisten/ sisäisten lääkkeiden lisäksi tai lääkkeettömänä hoitona voi myös itse vaikuttaa kynsisienen pois saamiseen muillakin keinoilla. Paras hoito kynsisieneen on kuitenkin sisäinen ja ulkoinen lääkehoito samaan aikaan sekä muutenkin hyvän jalkahygienian ylläpito.

Näitä ovat:

    • omien sukkien peseminen omana pyykkinään
    • jalkineiden peseminen/desifiointi/ pakastimeen laitto yön ajaksi. Jalkineiden hoito tulisi suorittaa säännöllisin väliajoin sienihoidon aikana, jotta se olisi mahdollisimman tehokasta.
    • yleisissä tiloissa käydessä henk.kohtaisten jalkineiden käyttö, jotta kosketusta lattiaan ei tapahtuisi. Uimahallit, hotellihuoneet, liikuntasalit jne.( ei pelkästään suihku vaan ihan koko hotellihuone).

Kynsisienen hoidossa kannattaa olla kärsivällinen, koska aina nämä eivät parane hetkessä. Parhaan hoitotuloksen saamiseksi, jos esim. paksuuntuneisuutta kynsissä, on varata aika jalkaterapeutille. Hoito vaatii asiakkaalta jaksamista ja omaa motivaatiota.

Kynsisieni kannattaa hoitaa ajoissa. Siinä vaiheessa kun kynnessä huomaa muutoksia, tulisi hoito aloittaa. Kynsisieni on helpompi saada kynnestä pois, jossei se ole ehtinyt levitä kynnen juureen ja kynsivallien alle saakka. Useita vuosia kynnessä ollut sieni on haastavampaa saada kokonaan pois.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *